چند نکته مهم در رژیم غذایی ماه مبارک رمضان
چند نکته مهم در رژیم غذایی وعده سحری
از پیامبر اکرم(ص) می فرمایند:” خداوند و فرشتگان بر استغفار کنندگان و سحری خواران در سحرگاهان درود می فرستند/ف پس بایسته است هر یک از شما سحری بخورد، هر چند به جرعه ای آب باشد، اما بهترین سحری ها، سویق و خرماست.”
از آنجایی که سحری مهم ترین وعده غذایی روزه داران محسوب می شود/ف رعایت اصول خاص در هنگام صرف این وعده غذایی اهمیت زیادی دارد. در ادامه به برخی از این اصول اشاره می کنیم.
1- برنامه خواب خود را طوری تنظیم کنید که کمی زودتر از خواب بیدار شوید تا علاوه بر عبادت و نیایش به درگاه پروردگار با آرامش و بدون عجله به خوردن سحری بپردازد.
2- حتماً از غذاهای گرم و تازه در وعده ی سحری استفاده کنید.
3- تنوع غذایی در هنگام سحر مهم است . اما سعی کنید تا در هر وعده ی سحری از یک نوع غذا استفاده نموده و از خوردن انواع و اقسام غذاها(مثلاً خورشت های متنوع در یک نوبت) بپرهیزید.
4- غذاهای کم چرب ، بدون روغن، کم نمک و کم شیرین مصرف نمائید.
5- کربوهیدراتهای مورد استفاده در سحر باید از گروه کربوهیدرات های پیچیده باشند. این گروه ، علرغم کربوهیدرات های ساده که تنها 3-4 ساعت دوام دارند، تا 8 ساعت در دستگاه گوارش باقی مانده و موجب می شود تا فرد روزه دار دیرتر احساس گرسنگی نماید. از کربوهیدرات های پیچیده می توان به نان سبوس دار، انواع غلات سبوسدار(برنج، جو، جو دو سر) ، سبی زمینی ، حبوبات(عدس و لوبیا) و میوه ها و سبزیجات اشاره نمود.
6- غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند ، زیرا باعث سوء هاضمه ، سوزش سر دل و تشنگی بیشتر در طی روز می شوند.
7- هنگام سحر از خوردن شیرینی جات، غذاهای شور، پر چرب و انواع آش ها خصوصا آش های حاوی رشته و حبوبات خودداری کنید؛ زیرا مصرف چربی ، شیرینی و نمک زیاد سبب تشنگی بیشتر در طی روز می شود.
8- از نوشیدن دوغ(به جهت نمک و چربی موجود در آن)، نوشابه های گازدار، نوشیدنی های شیرین خصوصا شربت هایی که با شکر سفید شیرین شده اند، خودداری نمایید.
9- مصرف ماست و سالاد خصوصا سالادی که در آن از جوانه های خام (جوانه گندم، جوانه ماش و..) استفاده شده و همچنین سوپ هایی که در تهیه آن ها از جو پرک شده استفاده شده است ، در هنگام سحر بسیار مناسب است.
10- از نوشیدن چای خصوصا چای پررنگ و قهوه در هنگام سحر خدوداری نمایید؛ چون با دفع ادرار زیاد موجب تشدید تشنگی در طی روز می شوند.
11- هنگام صرف سحری از خوردن غذاهای خشک مثل کوکو سیب زمینی ، کتلت، انواع کباب های گوشت قرمز و جوجه کباب خودداری کنید. این غذاها خصوصا زمانی که با ادویه زیاد آماده شوند ، موجب تشنگی شدید و ترش کردن و ورم معده می شوند.
12- از مصرف زولبیا و بامیه ، حلواهای شیرین و چرب، سس مایونز ، خامه، سوسیس و کالباس و دیگر غذاهای آماده ی بیرون (فست فود ها) در هنگام سحری بپرهیزید.
13- برای کاهش میزان تشنگی می توانید از لیمو ترش، ماست و سبزی خوردن تازه استفاده نمایید.
14- بلافاصله پس از صرف سحری دراز نکشید زیرا این کار موجب برگشت غذا از معده به مری و ناراحتی گوارشی می شود.(برگرفته از کتاب راهنمای سلامت در ماه مبارک رمضان ، تالیفدکتر علی یزدی نژاد و دکتر رمضان محسن پور)