آثار و برکات امر به معروف و نهی از منکر
بخاطر جایگاه خطیر این فریضه، برکات و آثار عظیمی برای عمل کنندگان به این دستور الهی وجود دارد
۱ـ آثار و برکات معنوی:
الف) اصلاح خود انسان: حضرت علی(علیه السلام) به فرزندش فرمود : امر به معروف کن تا اهل معروف باشی( نهج البلاغه نامه ۳۱ ) در مقام تشبیه می توان گفت هر وقت کسی لباس بشوید همراه با لباس، دستانش نیز شسته و تمیز می شود.
ب) شریک شدن در پاداش نیکی ها: در روایات متعددی می خوانیم هرکس مردم را به کار خیر راهنمایی و سفارش کند، در پاداش آنان شریک است، بدون آنکه از اجر عمل کننده آن کار خیر چیزی کم شود. همچنان که اگر دیگری را به کار خلاف و انحراف دعوت کند، در کیفر او شریک است. ( وسایل الشیعه ج ۱۱ ص ۳۹۸ )
۲ـ برکات اقتصادی:
قرآن می فرماید : « اگر مردم ایمان بیاورند و تقوا پیشه کنند (که یکی از مصادیق تقوا امر به معروف و نهی از منکر است) به طور قطع برکاتی از آسمان و زمین بر آنان خواهیم گشود»( اعراف ۹۶ ) امام باقر(علیه السلام) می فرماید :« با امر به معروف و نهی از منکر کسب ها حلال و زمین ها آباد می شود».(تفسیر نمونه ج ۳ ص ۳۸ ) اگر در برابر کم فروشی ها، گران فروشی ها، رباخواری ها و حیله و تزویرها، همه افراد حساس باشند، بازار اصلاح می شود. حضرت علی(علیه السلام) همواره با تازیانه وارد بازار می شد و به کسانی که جنس خود را در سایه و جاهای کم نور می فروختند تا عیب آن مخفی بماند و یا جنس بهتر را روی اجناس، و نوع نامرغوب را در زیر می نهادند، هشدار می داد. رسول اعظمصلی الله علیه و آله به ابن مسعود فرمود: «با گناهان معامله نکنید» ! به راستی اگر مسلمانان به همین جمله عمل کنند یعنی تاجر خلافکار را بایکوت و همه بر ضد او اعتصاب کنند، مجبور می شود خود و تجارتش را اصلاح کند.
۳ـ برکات اجتماعی:
قرآن جامعه ای را رستگار می داند که امر به معروف و نهی از منکر در آن زنده باشد و اگر جامعه ای نسبت به این امر مهم بی تفاوت بود، به تدریج اشرار حاکم خواهند شد و کار به جایی خواهد رسید که خوبان هرچه فریاد بزنند پاسخی نشنوند. ( تهذیب ج۶ ص ۱۷۶) امام صادق(علیه السلام) به یکی از یاران خود فرمود : اگر شما دور بنی عباس را نمی گرفتید، آنها ما را خانه نشین نمی کردند، سکوت شما ما را خانه نشین کرد.